Skip to main content

De ongedachte kandidaat

7 december 2021
Cees van Oortmerssen

Doorgaan op de bekende weg is geen optie. Krapte op de arbeidsmarkt is 'here to stay'. Personeel werven op basis van Competenties wordt de nieuwe standaard! 

Voor veel bedrijven en organisaties wordt het steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden. Er is nu al vaak een tekort aan geschikte mensen en met het uitvloeien van de babyboom generatie wordt dat alleen maar erger. In Duitsland is men begonnen met een pro-actief immigratiebeleid, waarbij mensen uit andere landen wordt gevraagd om een aanvraag te doen voor immigratie voor specifieke beroepen. Nederland is nog niet zover. Om toch gebruik te kunnen maken van het arbeidspotentieel wordt het tijd om de zaken anders aan te pakken.

We moeten "omdenken".

Tot nu toe werd iemand vooral gekozen om wat diegene had gedaan. Maar dat wordt anders. We moeten mensen kiezen om waartoe ze in staat zijn. Van ervaring naar vaardigheden. In de toekomst moeten we werken met de "ongedachte" kandidaat. iemand waarvan we de indruk hebben dat deze de juiste instelling en vaardigheden bezit om succesvol te worden in de organisatie. Met de juiste opleiding en coaching kunnen deze kandidaten de perfecte en bevlogen medewerkers worden waar een organisatie eigenlijk naar op zoek is. Vacaturebeschrijvingen waarin vooral veel geeist wordt, maar waar geen aanbod meer voor bestaat, moeten aangepast worden. De nadruk moet komen te liggen op vaardigheden van de kandidaat en hoe de organisatie deze mensen gaat begeleiden in hun nieuwe rol. Dat betekent natuurlijk dat de kosten omhoog gaan, maar in een lege vijver vissen heeft ook weinig effect.

Dus:

  • Denk niet meer in ervaring maar in gewenste vaardigheden.
  • Kies vaker voor de ongedachte kandidaat.
  • Geef ze een passende coach en de juiste opleidingsmogelijkheden.

Interesse hoe dit binnen uw organisatie kan worden gerealiseerd?
Laten we in gesprek gaan! Bel ons of stuur ons een mailtje.