Skip to main content

Uw business is nog niet voorbereid op klimaatverandering!

18 januari 2023
Dr. Jan-Kees van Dijk

De impact van klimaatverandering op uw business

Een studie van Harvard Business School beschrijft 7 effecten die klimaatverandering op de hedendaagse zakendoen heeft. Een van deze effecten gaat in op de bewustwording van klimaatverandering en de problemen die hierdoor worden veroorzaakt worden en er nog aan zitten te komen.

Klimaatverandering gaat ook echt over verandering en kan vanuit de overheid komen als gevolg van een veranderende regelgeving, kan veroorzaakt worden door verandering in uw supply chain(s) of door de veranderende behoeften bij uw klanten. Als uw organisatie deze impact al in kaart heeft gebracht bent u een zeldzame uitzondering.  

Waar zijn de blinde vlekken in uw organisatie?

Een plan om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen is echt niet voldoende. De impact op uw organisatie komt uit heel veel richtingen. Zo zijn er (overgangs-)risico's door veranderingen in beleid en regelgeving, technologische ontwikkelingen, verschuivingen in marktvoorkeuren, verstorende concurrentie, rechtszaken of reputatieschade. Weet u wat voor uw organisatie van belang is? Waar zijn uw blinde vlekken?

Wat nu?

Nadat u de risico’s in kaart heeft gebracht kan een ‘goed’ Nederlands woord ‘resilience’ helpen om uw organisatie slagvaardig te maken. Resilience gaat over veerkracht. Deze veerkracht is nodig om de huidige polycrisis het hoofd te bieden. Een van de eerste stappen die daarbij gezet kunnen worden is vraagtekens te zetten bij alle routines in uw organisatie. Wie neemt nu bijvoorbeeld waarom welke beslissingen en zou u de organisatie als u opnieuw zou beginnen ook zo inrichten? Het is nu meer dan ooit belangrijk om ervoor te zorgen dat uw organisatie veerkrachtig, veranderbereid en slagvaardig is.

Interesse hoe wij uw organisatie kunnen helpen?

Laten we in gesprek gaan! Bel 06-52 08 52 35 of stuur ons een mailtje.

Bron:

https://online.hbs.edu/blog/post/climate-change-affecting-businesses